Powered By Blogger

17 Aralık 2010 Cuma

BEYAZ



Türkçemizde ‘’Ak’’ ile tanımlanan bu sözcük zamanla Arapçadaki ‘’süt’’ kelimesine karşılık gelen ‘’Beyaz’’ biçiminde daha yaygın olarak kullanılmış. Fizik bilimci Newton’a kadar ana renklerden birisi olarak kabul edilen bu rengin, aslında bütün renklerin karışımından oluşmuş bir birleşim olduğu anlaşılmıştır.

Güneş ışığı beyazdır ama bir ışık prizmasından geçtiğinde yedi renk olarak karşımıza çıkar. Gök kuşağı ışığın en iyi kırılmış halidir mesela, çocukken gök kuşağının altından geçtiğimizde cinsiyetimizin değişeceğini söylerlerdi. Beklide toplum olarak ışıktan korkumuz bundandır. Beklide hayatımıza doğacak olan her ışığın cinsiyetimizi, namusumuzu, geleneklerimizi beraberinde götüreceğini düşünür hiçbir ışığın altından ya da yakınından geçmeyiz.

Anadolu toplumunda ve diğer pek çok toplumda beyaz saflığın simgesidir. Gelinlikler bu yüzden beyaz olur. Ayrıca siyahın tam karşıtı kabul edilen beyaz, aydınlığın da simgesidir. Bir çok inanç sisteminde tanrısallığın rengidir. Melekler ya da dinsel olan her betimleme beyaz giysiler ve ten rengi ile tanımlanmıştır. Beklide yüzlerce yıl boyunca birçok gelişmiş toplumda siyah derili insanlar biz beyazlar ile aynı kefeye konulmamıştır. Bazı toplumlarda insan bile kabul edilmeyip şeytansı figürler ile temsil edilmişlerdir. Adına Hanibalizm dediğimiz yamyamlık, Afrika toplumları ve şeytan ile tanımlanmıştır.

Bir de hayata beyaz bir sayfa açmak vardır. Her yeni yıl her yeni dönem veya bazen her yeni gün. Yeni başlangıçlar için fırsattır kimine göre. Bembeyaz bir sayfa hiç siyah ya da gri deymemiş, hepimizin hayalidir. Lise yıllarımda kötü bir öğrenci iken her yeni yılın başında kendime en güzelinden defterler ve kalem takımları alırdım. Ve her seferinde beyaz sayfalarım olurdu hiç kirletilmemiş ancak hayat yalnızca maddi beyazlıklarda bitmiyor insanın zihninin ve kalbinin de beyaz olması gerekiyor ki. Bu da insanoğlunun doğasına aykırı. Bir günde beyaz bir sayfa açmak ancak kocaman bir yalan yada karaktersizlik göstergesidir.

Yalnızca Çin ve Hint kültürlerinde durum terstir ve beyaz, ölümün, yasın ve kötülüğün simgesidir. Politikada beyaz renk temizlik, dürüstlük çağrışımları yaptığı için sık kullanılır. Beklide politika denen tuzaklar sisteminin temel rengidir ve bunu ilk kez Çin ve Hintliler keşfetmişlerdir. Bütün üst düzey ya da üst düzeye özenti kişiliklerde bir beyaz gömlek giyme tutkusu vardır. En çok politikacı ve finans sektöründe dikkati mi çekmiştir. Beyaz gömleğe olan tutku beklide kendimize bile itiraf edemediğimiz yalanlarımızı ve hırslarımızı örtmeye çalışma çabasıdır. Beklide beyaz gömlekle betimlenen her şey bizim yalancı aynamızdır. Ve biz ona sürekli olarak ‘’Ayna, ayna söyle bakalım benden dürüst kim var diye sorarız.

Beyaz renk bütün renklerin tek renk olduğu bir birlikteliktir demiştik. Aslında çok renkli bir toplumsal bilinçtir. Yönetim biçiminin adı ne olursa olsun her biri kendi kimliğine sahip bir ulus olma biçimidir. Beyaz bir birlikteliktir aynı uzmanda da ayrım. Bütün renkleri ve görüntüleri de yine en iyi yansıtan odur. Bu nedenle sinema ve benzeri görüntüler hep beyaz perdeye aktarılır. Hem bütün renkleri taşıyacaksın hem de bütün renkleri en iyi biçimde ayıracaksın. Bence beyaz ‘’AK’ tan saflıktan bekâretten önce bu yönüyle önemlidir. Ve bütün renklere vatan olabilme becerisidir.

Şehirden bir müzik grubu geçti bu yazı yazılmadan önceki gece. Hepsi beyaz giymişlerdi kadınlı ve erkekli sekiz kişi. Nerdeyse yirmi yıldır Anadolu’nun tüm seslerini/renklerini yansıttılar bize en güzel halleri ile. Beyaz en çok onlara yakışıyordu sahnede. Sahne ışıkları yanıp söndükçe ve her renk yansıdıkça üzerlerine. Ne güzel yansıttılar bize aslında her renk olduklarını. Türkçe, Kürtçe,Rumca,Ermenice,Romanca şarkılar türküler söylediler. Ve bize iki saat boyunca bizi dinlettiler. Başkasını da sevmemiz gerektiğini ve her rengin ayrı bir öneminin olduğunu yansıttılar bize aslında, kalplerindeki beyazlık ve zihinlerindeki inanç ışığıyla. Sağ lasınız, KARDEŞ TÜRKÜLER sizi on beş yıldır dinliyor ve izliyorum içimi tekrar bu topraklara olan güvenle doldurduğunuz için. Sağ olansız, gittikçe birbirine benzeyen insanlardan oluşan kentimizden geçtiğiniz için. Unutmayın ki BEYAZ en çok size yakışıyor.

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Beyaz aynı zamanda zalimlerin, düzenbazların perdesidir. Kimse görmesin diye perdenin arkasında ki dolapları bir de perde çekerler dolapların önüne rengi de AK olur ki, aydınlık taraftan bakınca karanlıkta kalan kısım görünmesen.

    YanıtlaSil